Keblinger

Du kan göra skillnad

Nu har jag äntligen bestämt mig för titeln till min bok. All text är färdig och Katie håller som bäst på att sätta boken. Känns spännande!

Titeln blir: Du kan göra skillnad - vilka mål har du för din privatekonomi?

Den andre december besöker jag Centrumkyrkan i Sjöbo och tar upp något från boken. Då har den ännu inte hunnit tryckas men det kommer gå bra att förbeställa den. Ämnet på den undervisningen får nog bli: "Hur man gör för att att pengar kvar även efter jul" :)

En del av boken handlar om fattigdom och ekonomisk stress, både här i Sverige och i världen i stort. I detta sammanhang skriver jag följande:


Att göra skillnad
En av våra döttrar är adopterad från ett program som går under namnet "Starfish". Där hjälper de barn med olika svårigheter att bli förberedda för adoption. Det är barn som annars antagligen skulle ha vuxit upp på barnhem eller på gatan. De valde att kalla programmet för "Starfish", på svenska "Sjöstjärna", efter en berättelse av Loren C. Eiseley.
En ung flicka gick längs en strand där tusentals sjöstjärnor hade blivit uppspolade under en hemsk storm. Varje gång hon kom fram till en sjöstjärna plockade hon upp den och kastade tillbaka den i havet.
Människor tittade på henne med förvåning. Hon hade gjort detta ett tag när en äldre man kom fram till henne och frågade: ”Flicka, varför gör du detta? Se på stranden! Du kan inte rädda alla dessa sjöstjärnor.”
Flickan blev nedslagen men efter ett ögonblick böjde hon sig ned och plockade upp ännu en sjöstjärna och kastade den så lång hon kunde ut i vattnet. Sedan såg hon på mannen och svarade: ”Hur som helst, jag gjorde en skillnad för den där!”
Den äldre mannen tittade på flickan intresserat och funderade på vad hon hade sagt och gjort. Det hela inspirerade honom till att började hjälpa flickan kasta tillbaka sjöstjärnorna. Snart började ännu fler att hjälpa till och tillslut var alla sjöstjärnorna räddade.
(Fritt återberättat från boken Star Thrower av Loren C. Eiseley)
Så behöver vi se på något som fattigdom. Vi kan inte förändra allt över en natt men vi kan samtidigt inte bli besegrade av hopplöshet, eftersom vi alla kan göra en verklig och stor skillnad för någon. När vi upptagna med att göra det vi kan vet vi inte vilken påverkan detta kan ha på andra i vår omgivning.