Keblinger

Reseblogg: Cesarea

En av de första historiska platserna vi besökte var Ceserea vid Medelhavet. Staden byggdes av kung Herodes, samme Herodes som byggde judarnas tempel i Jerusalem.

Cesarea var romarnas huvudstad på Jesu tid.
Hästkapplöpningsbanan. Man har byggt upp träställningen där Herodes satt precis vid målgången.

Cesarea vid Medelhavet. Bilden har tagen från platsen fyren låg.

På Paulus tid gick hamnen ända fram till stenkanten man ser här. Gräsmattan var alltså vatten. Från denna kaj avseglade Paulus för att komma till kejsaren i Rom.


Så det var alltså i den här staden där Paulus stod i svars inför landshövningen Felix. Han visste inte vad han skulle göra så han lätt Paulus sitt fängslad under två år. Då blev istället Festus landshövding. Paulus vädjar till kejsaren och det var nog rätt skönt för Festus att slippa ta i den frågan, eftersom judarna var oerhört upprörda. Även kung Agrippa kommer på besök till Cesarea och Paulus får chans att dela evangeliet med honom. Genom att Paulus sitter fängslad några år i romarnas huvudstad i Israel fick han möjlighet att dela evangeliet till inflytelserika personer i Romarriket.
Också intressant att se hur evangeliet blev storpolitik på det här sättet. Det var ingen lite fråga för varken romarna eller judarna. Ingen visste hur man skulle hantera det.

Läs om detta i Apg 23:23 och framåt.

Tidigare hade Petrus också varit i Cesarea och delat evangeliet med Kornelius hus. Första gången vi ser i Apostlagärningarna att hedningarna tar emot evangeliet.

Läs om detta i Apg 10.

Härligt att få gå runt på gatorna i den stad där missionshistoria skrevs på alla sätt. Dessutom hade vi fantastiskt novemberväder!