Keblinger

Du är inte det du går igenom (1)


Jag har länge varit så fascinerad av Johannes Döparen. Han startade sin verksamhet en tid innan Jesus kommer in i offentlighetens ljus. Man frågade honom vem han var, om han kanske var den Messias man väntade på. Han var då tydlig med att han inte var det, men att han istället var den som förberedde Messias ankomst.
Människor i mängder gav respons på Johannes omvändelsebudskap och han kom att betyda mycket för flera av de personer som sen blev Jesu tolv lärjungar.
När Jesus kommer gående på stranden pekar Johannes ut honom och säger: ”Där är Guds lamm som tar bort världens synd”. Vilken klarsynthet!

Senare blir Johannes fängslad på grund av att han kritiserade maktens sätt att leva. Där i fängelset börjar han tveka på allt och det står: Johannes fick i fängelset höra talas om Kristi gärningar. Han sände då bud med sina lärjungar och frågade honom: "Är du den som skulle komma, eller skall vi vänta på någon annan?"

Vad hade kommit över Johannes? Han hade börjat låta sin nuvarande verklighet, sin situation påverka hans identitet. Om Jesus inte skulle vara den som de väntade på så hade Johannes varit en misslyckad profet, kastat bort sitt liv på fel person.

”Jesus svarade dem: ’Gå och berätta för Johannes vad ni hör och ser: Blinda får sin syn, lama går, spetälska blir rena, döva hör, döda uppstår och för fattiga predikas glädjens budskap. Och salig är den som inte tar anstöt av mig.’"

Jesus har inga problem med att ta tid att förmedla ett hoppets budskap till Johannes.

Sedan berättar Jesus hur han ser på Johannes. Vad tror du han säger? En person som tvivlar på Jesus. Vilken misslyckad profet. Eller?

Nej! Han säger: ”Amen (helt säkert) säger jag er: Bland dem som är födda av kvinnor har ingen trätt fram som är större än Johannes Döparen.”

Så Jesus blandade inte ihop Johannes med hans omständighet. Och Jesus gör likadant med dig. Du kanske känner dig misslyckad och du har gått igenom saker som liksom blivit en del av dig själv. Men Gud är tydlig med att när han ser på dig så gör han det inte utifrån det du har gått igenom utan utifrån att han har skapat dig, gett dig ett syfte och fört dig in i sin familj. Där har du din identitet i Guds ögon. Så som Gud ser på dig har du också rätt att se på dig själv.
- Fri
- Guds barn
- Vän med Gud
- Förlåten
- Frikänd
- Upprättad