Keblinger

Hur är läget med frikyrkan?

Uppdatering (1 nov):
Nu skriver tidningen dagen om SVT-nyheten också intervjuar mannen som ligger bakom rapporten om frikyrkan, en rapport som är två år gammal.
I artikeln kan man bland annat läsa:

"Att siffrorna återanvänds har Tholvsen ingenting emot, det är ju fakta det handlar om, däremot kunde inslagen gärna fått vara lite mindre vinklade.
– I inslaget från Falun, där Frälsningsarmén lägger ner sin församling, kunde man exempelvis ha fått vrida kameran lite grand åt sidan. Då hade man fått se Elsborgskyrkan som bygger ny lokal på 4 000 kvadratmeter, vilket Dalademokraten uppmärksammat. Församlingen har fördubblats under den period som undersökningen är gjord. Man väljer med vilka ögon man ser. Sanningen är att ur ett folkrörelseperspektiv har frikyrkan minskat i betydligt mindre utsträckning än andra, som till exempel fackrörelsen eller politiska partier."
Intressant tyckte jag! Läs hela Tidningen Dagens artikel här.

-------
Igår hade SVT två reportage om tillstånden med frikyrkan i Sverige.
Det känns inte som om det var någon direkt nyhet men samtidigt blir det ju rätt så talande när en Pingstkyrka säljs till en muslims förening och blir en moské.

Föreståndaren för den största Pingstförsamlingen i Sverige, Niklas Piensoho skrev så här på Twitter efter reportaget: "Sett på nyheterna att frikyrkan är döende. Detta har vi vetat sedan 1990-talet men vad gör vi? Jo, sjunger 'O Store Gud' en gång till."


Reportagen ger dock ingen heltäckande bild över läget.


Jag tycker att Stefan Swärd skriver så bra på sin blogg om det hela så jag vill rekommendera den här om du är intresserad av en mer balanserad bild av läget än det som framkom i SVT.


Stefan Swärds blogg.


Reportagen i SVT:

En frikyrka i veckan läggs ner
Frälsningsarmén på väg att försvinna

Tidningen Världen Idag på samma tema